Over het kenniscentrum

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen in een rolstoel kunnen sporten? Wat hebben ouderen nodig om langer zelfstandig thuis te wonen? En hoe kunnen we mensen helpen sneller te herstellen na een medische ingreep?

Kenniscentrum Health Innovation doet onderzoek naar deze en andere complexe vraagstukken rondom drie thema’s:

1. Preventie door voeding en bewegen  
2. Inclusief Bewegen en Sport  
3. Langer Zelfstandig en Gezond

Sociaal én technologisch 

Het kenniscentrum draagt met meer dan 100 medewerkers bij aan een vitaal en duurzaam leven voor iedereen, in de breedste zin van het woord. In de 8 betrokken lectoraten werken lectoren, (docent)-onderzoekers en studenten samen met professionals, bedrijven en eindgebruikers. Vanuit deze diverse invalshoeken (sociaal, ontwerp, techniek) is ons onderzoek met name gericht op de inzet van sociaal-technologische innovaties. Sociaal-technologisch omdat wij van mening zijn dat technologie nooit losstaat van het sociale aspect. 

Om een verandering in gang te kunnen zetten, moet je oog houden voor de mens achter het vraagstuk. E-health of zorgtechnologie is tegenwoordig niet meer weg te denken en schept nieuwe mogelijkheden. Technologische mogelijkheden leiden echter niet automatisch tot een betere kwaliteit van leven. Sociale contacten en meedoen in de maatschappij zijn hierbij ook belangrijk. We nemen al deze invalshoeken mee bij onze benadering van complexe vraagstukken op het gebied van gezondheid en inclusie en maken zo optimaal gebruik van onze kennis en expertise

Praktijkgericht

Ons onderzoek is altijd praktijkgericht. We werken samen met bewoners, studenten, lokale (sport)organisaties en bedrijven aan oplossingen van echte vragen en geven adviezen of bieden oplossingen die direct toepasbaar zijn. Door de implementatie van de opgedane kennis en expertise in het onderwijs leiden we de beroepsprofessionals van de toekomst op. Soms doen we dat in zogenaamde living labs. Dit zijn plekken bij bedrijven of in wijken waar we in een ongedwongen sfeer de creatieve energie van onderzoekers, studenten en stakeholders volledig tot haar recht te laten komen. We onderscheiden ons door goed te luisteren, onze bevindingen steeds te toetsen aan de praktijk en de gevonden oplossingen daadwerkelijk te implementeren.

Projecten

PAREL-S

In dit project wordt gekeken hoe paramedici, (netwerk)zorgorganisaties en/of beleidsmedewerkers geholpen kunnen worden bij het uitrollen en opschalen van paramedische interventies met substitutie- en preventiepotentieel.
Lees meer

HeLiUS – Healthy Living in Utrecht after (minor) Stroke

Het merendeel van de mensen die een lichte beroerte heeft doorgemaakt, gaat vanuit het ziekenhuis meteen door naar huis. Het revalideren verloopt via de eerstelijnszorg en het is voor hen vaak niet duidelijk waar ze terechtkunnen met hun vragen.
Lees meer

(Grenzen aan) interprofessionele samenwerking

Dit project gaat over interprofessioneel samenwerken tussen professies, namelijk die van diëtisten met andere zorgprofessionals.
Lees meer

Nieuws

11 april 2024

Toegankelijk onderwijs: wanneer beginnen we ermee?

Onderzoek

Wat betekent het om onderwijs inclusief te maken? En dan bedoelen we inclusief voor werkelijk iedereen.
Lees meer

10 april 2024

Meer aandacht voor fietsveiligheid

Onderzoek

Een fietshelm opzetten. Een hele simpele handeling om veel ernstig leed te voorkomen. Waarom zou je het niet doen?
Lees meer

28 maart 2024

Meer betekenis van sport

Onderzoek

Afgelopen week vond de intreerede van lector Impact of Sport Koen Breedveld plaats over de betekenis van sport.
Lees meer

Agenda

17 oktober, 13:00 - 17:00

Symposium Speelvriendelijke Steden: handelingsperspectieven

Buiten spelen is van groot belang voor kinderen. Toch is het niet meer vanzelfsprekend dat ieder kind buiten speelt.
Lees meer
Team Health Innovation

Team

Bij het kenniscentrum Health Innovation werken meer dan 100 collega’s aan de gezamenlijk missie. De kern van deze groep wordt gevormd door onze groep lectoren en het programmabureau.
 

Ontmoet ons team

Publicaties

Rapport

Medical Delta Living Labs: tussen prototype en praktijk

In deze geactualiseerde uitgave ‘Medical Delta Living Labs: tussen prototype en praktijk’ krijgt u een goed beeld van de resultaten die de afgelopen jaren in de Medical Delta field- en living labs op dit...

Artikel

Agreement Between the KTK3+ Test and the Athletic Skills Track for Classifying the Fundamental Movement Skills Proficiency of 6- to 12-Year-Old Children

In dit artikel worden de testresultaten van de Athletic Skills Track, ook wel bekend als de MQ Scan, vergeleken met de KTK3+Test.

Lees meer

Artikel

The Participant Journey Map: Understanding the Design of Interactive Augmented Play Spaces

In het kader van dit topic kijkt de Haagse Hogeschool naar hoe Augmented Play Spaces (APS) de sociale interacties en fysieke activiteiten kan bevorderen in een (semi-)publieke omgeving.